Bossche studiebol

Na modules plantenkennis gevolgd te hebben in Boskoop is Anna half januari begonnen met de opleiding Tuinarchitectuur aan de Ontwerp Academie in Utrecht. Afgelopen vrijdag was de afsluiting van het eerste blok “Groen”. De studie is erg leerzaam en het niveau uitdagend. De groep bestaat uit studenten met een hele gevarieerde achtergrond. De lessen zijn om de week en tussentijds is er veel huiswerk: leeswerk en diverse ontwerpopdrachten. Voor de afsluiting van het blok werd o.a. een complete presentatie van een fictief tuinontwerp in Ridderkerk gevraagd.

Anna presenteerde haar “Infinity garden”. Haar fictieve tuin grenst aan een weiland met zicht op de kassen en hoort bij een moderne villa. De wat smalle tuin met schuine vorm laat Anna visueel doorlopen in het weiland d.m.v. de beplantingstructuur. Het uitzicht is wijds waardoor de smalle tuin toch heel ruimtelijk oogt.

De presentatie bestaat uit een analyse van de woning en tuin: locatie, zon-oriëntatie, zichtlijnen en looplijnen. Er werd een massastudie en beplantingsindicatie opgesteld waaruit een visie is gevormd: een infinity garden creëren waarbij de tuin visueel doorloopt in het landschap.

Referentiebeelden ondersteunen het beeld wat Anna voor ogen heeft qua sfeer en beplanting van de tuin. Gras loopt tussen de beplantingen door, een zwemvijver met veel natuurlijke beplanting, hoge grassen en vaste planten, bloemen langs de houten vlonder paden, een aantal grote bomen en een moestuin.

Uiteindelijk is de hele tuin uitgewerkt met beplanting die het ontwerp ondersteunt. Een uiteindelijke lijst van 45 soorten is opgesteld: bomen, heesters, vaste planten, kruiden, waterplanten en bolgewassen. Dat is tot noch toe het lastigste onderdeel van de studie-opdrachten, maar tevens ook het meest leerzame. Niet alleen hoogtes moeten kloppen bij de beplantingsindicatie, maar ook belangrijk zijn de structuur van de bladeren, de bladkleur, bloeiperiode, bloemkleur, winterbeeld, standplaats en geschiktheid voor het type grond. Het begon dan ook af en toe flink te duizelen…

Anna heeft het blok “Groen” hiermee succesvol afgesloten. Maar niet alleen groen is aan bod gekomen. We hebben ook geschiedenis van tuinarchitectuur, wet- en regelgeving, materialen en verhardingen uitvoerig behandeld. We gaan verder met het blok “Ruimtelijk tekenen”. Daar heeft de architect natuurlijk al wel een kleine voorsprong in…