Arbeiderswoning Amsterdam

In een doodlopend straatje in de Amsterdamse Watergraafsmeer is nog een reeks arbeidershuisjes uit 1880 te vinden. Aan het eind van het straatje staat deze unieke hoekwoning; midden in de stad, maar je waant je er in een dorpje tussen hoge bomen, zingende vogels en veel groen.

Het exterieur van de woning was in de loop der tijd flink veranderd. De originele belijning in het gevelstucwerk is weer teruggebracht. Een nieuwe paneeldeur en het grachtengroen in combinatie met gebroken wit geven de kozijnen weer een klassieke uitstraling.

“Je waant je er in een dorpje”

Licht interieur

Het interieur is strak en licht. De lichte gietvloer met witte wanden maakt de woning veel lichter dan voorheen. De ruimte is zoveel mogelijk open gelaten met een open, eiken trap in het midden van de woonkamer. In de oude achtergevel is een raamopening gemaakt zodat er vanuit de keuken zicht is op de trap en de woonkamer.

Materiaal

De trap naar de verdieping is bekleed met eiken. Deze loopt over in de verdiepingsvloer afgewerkt met eiken planken. Het eiken komt terug in de boekenkast en plankjes in de badkamernissen. De gietvloer loopt door in de badkamer waar de ruwe leistenen tegels contrasteren met de gladde wanden en vloer.

Bergruimte

Om de kleine woning zo rustig mogelijk te houden is er veel bergruimte geïntegreerd in de ruimtes: een kast onder de eiken trap, een boekenwand die de koven met leidingen wegwerkt, gestucte nissen en een ingewerkt wijnrek. Ook de keuken is geheel ingewerkt in een nis.

Het kleine stadstuintje is een oase van rust. Het is omgeven door hoge bomen met veel vogels. De drukte van de stad hoor je er niet.  Het betegelde binnenplaatsje is omgeven door groene borders, plantenbakken en klimplanten tegen de schuttingen. Vanuit de woning is veel groen zichtbaar. De overkapping en de gemetselde haard maken de kleine tuin compleet.

“Een oase van rust”