Geslaagd!

Na uitstel, i.v.m. de opkomst van covid-19 in maart, kon ik in oktober toch nog deelnemen aan het examen Tuinarchitectuur bij het EHCB. Vlak voor de kerstvakantie kreeg ik het bericht dat ik voor alle onderdelen geslaagd ben!

Het EHCB examen bestaat uit twee onderdelen: het mondeling en schriftelijk examen. Het mondeling examen is een uitgebreide tuinontwerp opdracht die in tien weken uitgewerkt moet worden. Op de dag van het mondeling examen dient de A3 map gepresenteerd te worden. Twee weken daarvoor was het schriftelijk examen dat uit twee onderdelen bestaat: een tentamen toets en een praktijk opdracht. De praktijk toets is een tuinontwerp opdracht die in 4 uur ter plekke gemaakt wordt.Na een gemiste afslag en 12km veel te hard omrijden om nog op tijd te komen (inmiddels twee bekeuringen van deze rit binnen..) was het wel flink aanpoten om met name de 4 uur opdracht compleet af te leveren. Het bleek goed gelukt, want hiermee had ik zelfs hoger gescoord dan het eindproject!

De eindopdracht was een fictief tuinontwerp voor een jaren ’90 hoekwoning in Drenthe. De opdrachtgevers houden van een strakke moderne tuin die aansluit bij de stijl van de woning. Maar tevens geven zij de voorkeur aan speelse en organische vormen. Beide wensen lijken op het eerste gezicht wat tegenstrijdig en daarin lag voor mij de uitdaging voor het ontwerp. Ik wilde dit spanningsveld als uitgangspunt voor het ontwerp gaan gebruiken.

In het nieuwe tuinontwerp is uitgegaan van twee strakke moderne elementen welke overheersen over een meer speels en organisch raster dat de tuin, paden en terrassen vormt. Het eerste element is een eigentijdse toevoeging aan de woning (die gezien het bouwjaar al enigszins gedateerd is). Dit element vormt de overgang van de woning naar tuin en zal begroeid zijn met klimplanten. Het tweede element is de centrale lijn in het ontwerp. Deze is diagonaal zodat de diepte van de tuin extra benadrukt wordt, maar zodat de lijn ook op diverse plekken de organische tuinstructuur doorkruist. Het organische raster vormt de paden, terrassen en borders van de tuin. Er zullen meerdere paden door de tuin lopen, zodat ze niet alleen functioneel zijn, maar er wandelroutes ontstaan langs de beplanting die veel insecten en dieren zal aantrekken.