In het bos

In 2019 heb ik een schetsontwerp gemaakt voor een bostuin van maar liefst 7000 m² in Ede. Het is voor een bijzondere opdrachtgeefster: ik heb haar leren kennen tijdens de studie tuinarchitectuur en werkte samen met medestudent en hovenier Hans aan het ontwerp. Het ontwerp is begin dit jaar verder uitgewerkt en het is de bedoeling met de terrassen rond de jaren ’80 woning te starten. Daarna zullen de randen van het perceel verder ingeplant worden om vervolgens de beplanting rond de terrassen wat aan te passen. Het is een sprookjesachtige plek en geweldig om aan te werken.

Nog meer bos

Door een oud studiegenoot en collega architect ben ik in de zomer van 2020 gevraagd een tuinontwerp te maken voor zijn perceel in Bilthoven. Toevalligerwijs is ook dit een prachtig stukje bos! De vergunning voor zijn nieuwbouwwoning was inmiddels verleend, dus er kon ook nagedacht gaan worden over de invulling van het stukje bos. De hoogteverschillen en bestaande beplanting maakten het ontwerpen van deze tuin een mooie uitdaging.

Het tuinontwerp volgt de belangrijkste lijn in het gebouw: de zichtlijn van voor- naar achteren is verlengd in het tuinontwerp door een strak en licht pad, afstekend tegen de bosbeplanting. Deze zichtlijn eindigt bij een bospoel. Het bos wordt zoveel mogelijk intact gelaten en aangevuld met heesters en onderbeplanting. Rondom de bouwwerken komen terrassen en een kruiden- en bloementuin. Er is een open plek in de bosbeplanting waar een bosweide zal komen. In het bos vormen houtsnipperpaden de routing.