Metamorfoses

In diverse woonprogramma’s en tijdschriften zie je het regelmatig voorbij komen: voor en na foto’s. Inmiddels staan er al meer dan honderd projecten in het archief van Annarchi. Het blijkt achteraf nog best moeilijk om goede foto’s terug te vinden van exact dezelfde positie voor de verbouwing als erna. Toch is het gelukt een aantal mooie voor en na beelden terug te vinden. Dit geeft een mooi beeld van wat er allemaal mogelijk is met een gebouw of stuk grond!

 

   

In Den Bosch is een voormalige brugwachterswoning flink verbouwd. De oude stenen uitbouw, met een heel gesloten karakter, was niet onderheid en daardoor verzakt. Deze is vervangen voor een glazen variant waardoor een nieuwe eetkamer, met zicht rondom op de tuin, mogelijk werd. Ook werd er een uitbouw gerealiseerd die de woning met de garage verbindt. Er is veel lichtinval in de woning dankzij de twee glazen uitbouwen. Naar de straat toe zijn lamellen toegepast voor meer privacy.

 “Er is veel lichtinval”

 

   

Contrast

In Rosmalen is een jaren ’60 woning aan de achterzijde uitgebouwd. De strakke uitbouw met hardhouten gevellatten en zwarte puien is een mooi contrast met de stijl van de bestaande woning. Het hoogteverschil tussen de bestaande woning en de tuin wordt deels al in de uitbouw opgevangen. Een deel is daar verlaagd en sluit aan op een lager gelegen terras. Hierdoor krijgt de eetkamer ook meer een eigen karakter ten opzichte van de keuken.

 

   

Het doorbreken van een keukenwand levert direct een hele andere ruimte op. Bij deze verbouwing in Den Bosch is er ook nog eens voor gekozen om het staal, dat nodig is om een dergelijke doorbraak mogelijk te maken, in zicht te houden en zelfs te accentueren. Dit geeft een industriële sfeer aan de nieuwe keuken.

“industriële sfeer”

 

   

Stadstuin

Er was niet veel meer dan betontegels, gravel, een transformatorhuisje, onkruid en een oude ceder in deze stadstuin. Na de verbouwing werd de tuin aangepakt. Er is een terras op hoogte van de uitbouw aangelegd. Daaromheen ligt een gazon met glooiende, natuurlijke borders, nog meer bomen en spannende paadjes tussen het groen. Van een parkeerplaats compleet met slagboom naar een verborgen, groene stads-oase.

 

   

Het brugwachtershuisje aan de Orthenbrug in Den Bosch werd al geruime tijd niet meer gebruikt. Dankzij Stichting Weeshuisjes en buurtbewoners is hier een prachtig initiatief ingekomen: de Camping Koffietent. Van een vervallen huisje met de rolgordijnen altijd dicht tot een mooie ontmoetingsplek voor de buurt!

“Een prachtig initiatief”

 

   

Woonboerderij

In Vreeland is deze woonboerderij gerenoveerd. De schuur die verbonden is met de woning heeft een enorme metamorfose ondergaan: Het dak is vernieuwd en opgehoogd waardoor er een slaapverdieping kon gerealiseerd worden. Ook op de begane grond is er een leefruimte gecreëerd met grote puien. Vanuit deze leefruimte en de slaapkamer boven is er een prachtig uitzicht over de weilanden.