Beste Bossche Gebouw 2015-2020

De Camping koffietent is uitgeroepen tot Beste Bossche gebouw 2015-2020 in de categorie klein! Het is een hele eer dat uit alle architectonische hoogstandjes onze Camping is gekozen. Met amper 10 vierkante meter waren we de kleinste deelnemer in deze categorie. Ondanks de schaal van het gebouwtje heeft het, na de metamorfose, zoveel betrokkenheid gegenereerd van buurtbewoners. Dat begon al doordat we zelf met buurtbewoners de verbouwplannen hebben uitgevoerd. We hebben samen gesloopt, verf gekrabd, getimmerd, geschilderd, een daktuintje aangelegd etc. Juist de schaal van het huisje spreekt aan: de menselijke maat, het is behapbaar/ overzichtelijk.

In 2017 hebben we onze plannen voor het brugwachtershuisje aan de Orthenbrug gepresenteerd ter gelegenheid van de “Week van het Zuid-Willemspark”. Al in juni 2018 was De Camping een feit. Zelf omschrijven we het als het kleinste koffietentje met een groots ideaal: “Sociaal geluk in een klein huisje. Een ontmoetingsplek voor de stad. Voor het gevoel van vakantie op een doordeweekse dag, voor een praatje, voor een spontaan initiatief en een heerlijk kopje koffie.” De Camping wordt gerund door een wisselende groep enthousiaste vrijwilligers, veelal uit de buurt. De koffie is er 1,50 euro.

In het ontwerp is die menselijke schaal een belangrijk uitgangspunt geweest. De zwarte gevels in krijtbordverf dienen tevens als informatieborden waarop activiteiten worden aangekondigd in en om het huisje. De plantenbakken creëren een eigen tuintje op het huisje. In de luifels, vlag en het interieur komt de blauwe kleur terug die het huisje ooit had. Dankzij het succes van deze sociale herbestemming is er in 2020 uitgebreid met een tribune terras tegen het talud aan het water.

De Camping is uitgegroeid tot een sociale ontmoetingsplaats waar ik enorm trots op ben! Die gerund wordt door vrijwilligers en waar veel leuke initiatieven plaatsvinden. We hopen dit nog lang door te kunnen zetten. Dus kom gerust eens langs voor een kop koffie en gezelligheid!

Ik wil alle stemmers bedanken, maar ook de vrijwilligers en initiatiefnemers van de Camping en in het bijzonder Imke van Dillen, directeur van onze Stichting Weeshuisjes. Zonder haar was de Camping nooit geworden wat het nu is.