Appartement Den Bosch

Deze bovenwoning in centrum Den Bosch stamt uit 1895. Het appartement bevindt zich op de eerste en tweede verdieping. De eerste verdieping met de woonfuncties was verdeeld in allerlei kamers, verbonden door een lange centrale gang. Het zorgde ervoor dat de bewoners niet goed wisten wat te doen met de ruimtes en ondanks het flinke woonoppervlakte het niet heel ruim voelde.

De gang is in het nieuwe ontwerp geheel verdwenen en de wand naar de hal weggebroken. Ook de keuken is deels opengebroken en loopt over in een nieuwe, eetkamer. Deze ruimte is veel groter dan voorheen doordat de gang erbij getrokken is. De enorme hal is visueel bij de woonruimte betrokken door de stalen puien in een chocoladebruin. Er is een nieuwe trap naar de tweede verdieping gerealiseerd die in de eetkamer uitkomt.

“Puien in een chocoladebruin”

De deuren in de hal naar het trappenhuis, de garderobe en het toilet zijn in een donkerblauwe wand verwerkt waardoor een rustig beeld ontstaat. De bestaande keuken is behouden en uitgebreid. In de opening naar de keuken, boven het aanrecht,  is het staal doorgezet. Er zijn hier planken gemaakt waardoor er toch een afscheiding ontstaat met de keuken, maar er toch veel lichtinval en doorkijk is. De werkruimte die grenst aan de hal is ook met een stalen pui afgescheiden van de hal.

De klassieke elementen in het appartement zijn behouden zoals de prachtige sierplafonds, houten lijsten en deuren. De nieuwe invullingen als de puien, inbouwkasten en de vloer contrasteren met deze klassieke elementen. Hier is bewust gekozen voor een moderne invulling waardoor de klassieke details nog sterker naar voren komen.

Woonkamers

Er zijn twee woonkamers zodat er een aparte zit is bij de TV en een zithoek die grenst aan de eetkamer. Door de stalen puien is er een doorkijk tot in de hal waar de donkere wand voor diepte zorgt. De kastenwand in de woonkamer is bijna verdiepingshoog, maar net iets los gehouden van het plafond zodat de sierlijst mooi uitkomt.