Mansardekap Nederhorst den Berg

Deze woning met bijgebouw uit begin 1900 staat aan de Spiegelplas in Nederhorst den Berg. Beide bouwwerken hebben een mansarde kap. De wens was om de woning flink uit te breiden en veel zicht op de plas te creëren. De twee uitbouwen, aan de voor- en achterzijde van de woning, zijn afgewerkt met zwarte houten gevellatten en zink noir. Ze vormen een mooi contrast met de oude woning. Aan de achterzijde volgt de uitbouw de vorm van de mansarde kap, maar is deze op een eigentijdse manier gematerialiseerd.

Karakteristieke voorgevel

Aan de voorzijde is een nieuwe entree met fietsenberging gerealiseerd in de uitbouw. De verticale, zwarte houten gevellatten lopen door naar binnen in de hal. De deur naar de fietsenberging is zo nauwelijks zichtbaar in het gevelbeeld. De karakteristieke voorgevel met de luiken is intact gebleven. De nieuwe donkere aanvulling valt meer naar de achtergrond.

Uitzicht

Het prachtige uitzicht over de plas is spectaculair, zeker met zonsopkomst. De lucht is iedere keer weer anders en zo ook de lichtinval in de woning. De grote raampartijen aan de achtergevel zorgen voor optimaal zicht op de plas en lichtinval, zowel op de begane grond als op de verdieping.

Er is gekozen voor lichte tinten op de wanden en een licht grijze gietvloer gecombineerd met de zwarte stoelen, zwarte banken en houten eettafel. De begane grond heeft een open plattegrond. Alleen aan weerszijden van de trap zijn wanden die de keuken en woonkamer visueel van elkaar scheiden. Dit oogt als een los blok in de ruimte.  De diepte van de woning wordt zo benadrukt: de witte wanden lopen erachter verder.

“De diepte wordt benadrukt”