Mansardekap Nederhorst den Berg

Deze woning met bijgebouw uit begin 1900 staat aan de Spiegelplas in Nederhorst den Berg. Beide bouwwerken hebben een mansarde kap. De wens was om de woning flink uit te breiden en veel zicht op de plas te creëren. De twee uitbouwen, aan de voor- en achterzijde van de woning, zijn afgewerkt met zwarte houten gevellatten en zink noir. Ze vormen een mooi contrast met de oude woning. Aan de achterzijde volgt de uitbouw wel de vorm van de mansarde kap, maar is deze op een eigentijdse manier gematerialiseerd.

Karakteristieke voorgevel

Aan de voorzijde is een nieuwe entree met fietsenberging gerealiseerd in de uitbouw. De verticale, zwarte houten gevellatten lopen door naar binnen in de hal. De deur naar fietsenberging is nauwelijks zichtbaar in het gevelbeeld. De karakteristieke voorgevel met de luiken is intact gebleven. De nieuwe donkere aanvulling valt meer naar de achtergrond.

Uitzicht

Het prachtige uitzicht over de plas is spectaculair, zeker met zonsopkomst. De lucht is iedere keer weer anders en zo ook de lichtinval in de woning.

Er is gekozen voor lichte tinten voor de wanden en de gietvloer gecombineerd met de zwarte stoelen, zwarte banken en houten eettafel. De wand, waarachter de trap naar de verdieping is, heeft een blauwgroene tint gekregen. De diepte van de woning wordt zo benadrukt: de witte wanden lopen erachter verder en komen zo mooi uit.

“De diepte wordt benadrukt”

Keuken

Ook in de keuken zijn de wanden tegen de zijgevels wit gehouden. Alleen het blad van het keukenblok is in hout. Vanuit de keuken is aan twee kanten weer zicht op de plas langs het groenblauwe blok.