Polderwoning Rhoon

In het landelijke Rhoon mochten oude tomatenkassen plaatsmaken voor een nieuwbouwwoning! Volgens het, door de gemeente opgestelde, kavelpaspoort was een polderwoning vereist op deze mooie plek op de oude dijk. Ook al is de straat inmiddels niet meer herkenbaar als dijk, de nieuwe woning moest wel worden vormgegeven als een typische woning in de polder. Voor het hoofdgebouw waren een zadeldak met pannen en bakstenen gevels een vereiste. De positionering van het hoofdgebouw moest haaks op de straat staan en het bijgebouw ondergeschikt ogen vanaf de straatzijde.

Uit het kavelpaspoort en de maximale bebouwingsmogelijkheden binnen het bestemmingsplan volgde het concept van twee klassieke huis-vormen; een groot volume en een kleine. Dit resulteerde in het eerste conceptschetsje voor het ontwerp:

Deze twee huizen vormen samen de polderwoning, maar dan wel in een strak en minimalistisch jasje gestoken. Zo blijft de getekende vorm van het concept echt overeind. Het concept van de twee huizen wordt verder versterkt door een sterk contrast tussen beiden: een donker hoofdvolume met een contrasterend licht bijgebouw eraan gekoppeld. De volumes verspringen van elkaar waardoor het bijgebouw vanaf de straat gezien naar achter valt en veel kleiner lijkt dan in werkelijkheid het geval is. Aan de achtergevel daarentegen ontstaat door de verspringing een omsloten terras, waardoor ook het bijgebouw veel zicht op de tuin heeft.

“Minimalistisch jasje”

Materialen

Het hoofdgebouw heeft donkere baksteen gevels, zwarte platte pannen aan de noordzijde en een zwart pv dak aan de zuidkant. De kozijnen en lamellen zijn in zwart aluminium uitgevoerd. Daken en gevels gaan in elkaar over, alles is ingewerkt en randafwerkingen zo minimaal mogelijk gehouden. Alleen de gemetselde schoorsteen en dakkapel doorbreken het volume. De dakkapel is doorgemetseld zodat het een geheel vormt met de gevel.

Het bijgebouw is afgewerkt met zinken felswerk stroken. Ook hier lopen dak en gevels in elkaar over en steekt niks uit. De zinken stroken zijn in een lichtgrijze kleur gekozen en de aluminium kozijnen een licht brons.

Indeling

De entree bevindt zich in de hoek waar beide volumes elkaar raken aan de voorzijde. Halverwege de zijgevel van het hoofdvolume is de voordeur, de hal met vide en de trapopgang. Hier kun je de kap inkijken en snijdt een lichtstrook de gehele kap in tweeën. Vanuit de hal zijn de woonkamer, keuken, toilet en kelder bereikbaar. Het bijgebouw heeft een brede ingang naar een fietsenberging. Via deze berging is de bijkeuken in het hoofdvolume bereikbaar welke, via een verborgen deur in de keukenwand, toegang heeft tot de keuken.

Interieur

Vanuit de leefkeuken is het bijgebouw bereikbaar waar zich een werkkamer, badkamer en grote slaapkamer met bergzolder bevinden. Ook in het interieur is de overgang naar het bijgebouw duidelijk zichtbaar. De zinken zijgevel van het bijgebouw loopt over in een houten binnenwandbekleding in eenzelfde patroon als de zinken felsen. Deze wand is in eenzelfde grijstint geverfd.

De bewoners gaven aan dat zij absoluut geen huis meer wilden met enkel witte wanden. Kleur en textuur daarentegen graag! In de leefkeuken zijn de hoge keukenkasten ingewerkt in een zwart houten blok dat centraal in de ruimte staat. Hierin zit de deur naar de bijkeuken verwerkt en diverse eiken nissen; een koffie-nis, een nis met kookboeken en aan de kopse kant een bureau-nis. De scheidingswand met de woonkamer is aan beide zijden in een grijsgroen-tint uitgevoerd met daarin een doorkijkhaard en TV meubel verwerkt. De gehele begane grond vloer is afgewerkt met woonbeton. Naast het gebruik van kleur komt eiken hout op verschillende plekken terug; de keukenfronten, nissen in kastenwanden, trappen, TV- en badkamermeubels zijn in eiken uitgevoerd.

“geen witte wanden”

Entree

Bij binnenkomst wordt meteen de nadruk gelegd op de vorm van de woning: de lichtstrook, die vanuit de pui rond de voordeur doorloopt in het dak, trekt meteen de aandacht omhoog. De hal en overloop zijn de enige plekken in het huis waar zowel de wanden en plafonds wit zijn. De eiken trap loopt over in de verdiepingsvloer. In de hal bevindt zich ook de trap naar de kelder, waar een grote chill kamer voor de kinderen is.

Op de overloop is een glasstrook in de vloer verwerkt waardoor ook binnen zichtbaar is hoe de lichtstraat vanuit de kap overloopt in het keukenraam. In de keuken ervaar je hierdoor ook de hoogte en de lichtinval vanuit de kap. De bewoners wilden graag veel licht en zicht op de tuin vanuit de woning. In alle ruimtes zijn grote raampartijen met maximale daglichttoetreding. Uiteraard is alles wel uitgevoerd in triple-glas, zijn er op zuid lamellen en screens toegepast en is er ook in het tuinontwerp rekening gehouden met de aanplant van bomen op strategische plekken om de warme zomerzon buiten te houden.

“veel licht en zicht”

Tuin

Na het in- en exterieur van de woning te hebben ontworpen was daarna de tuin aan de beurt. Het ontwerp benadrukt de verspringende vormen van hoofd- en bijgebouw door twee strakke donkere lijnen; één naar de voordeur en één langs de zijgevel van het bijgebouw aan de achterzijde van het perceel. Dit pad verbindt aan de achterzijde de twee strakke terrassen aan de woning. De rest van de tuin bestaat uit organische, licht grijze grindpaden tussen natuurlijke borders die zich soms verwijden en een zitplek vormen. Ook de oprit aan de voorzijde heeft een organische vorm met veel groen eromheen. Over een aantal jaar zal het huis uitsteken tussen de weelderige beplanting en zullen de geplante bomen voor de nodige schaduw gaan zorgen. 

 

Bouwkundige uitwerking in samenwerking met Bas van Thiel (Bouwplexx Bouwkundig teken- en adviesbureau)