Stadstuin Amsterdam

Na oplevering van de nieuwbouwwoning was het een uitdaging een mooie, functionele stadstuin te realiseren op zo’n 47m². De kinderen was een trampoline beloofd en de zitkuil en beukhagen waren onderdeel van de woningontwerpen.

In plaats van een recht pad van de achterdeur naar de tuinpoort is er een gebogen pad gemaakt om meer gevoel van diepte te creëren. Het tuinpad is uitgevoerd in Schellevis Oud Hollandse opsluitbanden. De grijstint kleurt goed bij het lichte beton van de zitkuil. De tegels liggen bij de woning en tuinpoort met een voegbreedte afstand. Bij het middendeel van het pad is een ruimere afstand aangehouden zodat de kruipplantjes ertussendoor kunnen groeien.

“gevoel van diepte creëren”

Geen gras

De bewoners gaven aan dat gras geen prioriteit heeft in de tuin. Die grenst immers aan een binnentuin met groot grasveld. Langs de trampoline zijn loopkamille en kruiptijm geplant, beiden zijn beloopbaar.

Het gebogen pad, zitkuil en trampoline vormen vanzelf de begrenzing van de borders. De beplanting is een combinatie van siergrassen met vaste planten wat goed aansluit op de beplanting van de binnentuin. Zelfs op 47m² is het gelukt een biodiverse tuin te realiseren met relatief weinig verharding, een fijne zitplek en speelhoek.

“siergrassen met vaste planten”