Stadswoning Amsterdam

Het was een uitdaging van twee arbeiderswoningen een geheel te maken. De geveltjes zijn in oude staat teruggebracht en het oogt weer als de twee originele arbeiderswoningen, passend in het authentieke straatje. Maar wie naar binnen gluurt ziet de open en moderne leefruimte die achter deze klassieke geveltjes schuilgaat.

Wat direct opvalt bij binnenkomst is de trap centraal in de ruimte. De trap ligt in het midden van de voormalige woningscheidende wand. De ruimte onder de trap is optimaal benut: er zijn speelgoedlades, boekenplanken, een bureautje, het tv-meubel, een trapkast en een koffienisje in verwerkt. Het trapmeubel zorgt ervoor dat de ruimte gevoelsmatig wordt opgedeeld in zithoek, keuken, werkruimte en eethoek.

“De trap ligt centraal in de ruimte”

Feng Shui

De grote wens van de familie was een huis met genoeg bergruimte zodat er een rustige plek zou ontstaan waar de kinderen kunnen spelen, iedereen zijn eigen plek heeft en het samen eten centraal staat. Om de wens van een rustig, evenwichtig huis kracht bij te zetten is er een Feng Shui-advies gemaakt dat het ontwerp extra kracht heeft gegeven.

Veel lichtinval en zicht op het straatje en de binnentuin waren ook uitgangspunten voor het ontwerp. De achtergevel en de twee uitbouwen zijn opengebroken naar de tuin toe. De verdiepingshoge, ranke puien geven het gevoel van een patiowoning. Vanuit alle ruimtes is er zicht op de tuin.

“Gevoel van een patiowoning”

Haardkamer

In de uitbouw aan de zijgevel is een werkplek met logeerkamer gerealiseerd. Deze is af te sluiten door een grote schuifdeur. Deze ruimte loopt over in de haardkamer. Hier is een intiemere zithoek gemaakt weg van de gevel en afsluitbaar met een schuifdeur. De donkere kastenwand loopt in het verlengde van de zwarte schutting. De haardkamer is een plek om te zitten in de avondzon, om rustig te kunnen mediteren of om donkere dagen bij de haard door te brengen.

Verdieping

De eiken trap loopt over in de eiken plankenvloer op de verdieping. De ruimte boven de trap is open gehouden zodat je hier in de kap kijkt. Boven zijn de slaapkamers en een ruime badkamer.

Feng Shui advies: Marlies Mulder van Wholesomeplaces design concepts