Nieuwbouwvilla

In Breda is deze bijzondere nieuwbouwvilla gebouwd. De opdrachtgevers wilden absoluut geen standaardwoning. De woning moest het droomhuis voor het hele gezin worden. Daarnaast waren er ook ambities voor een energiezuinige woning. Met de keuze van de oriëntatie van het grote glazen atrium en de positionering van de woning op het kavel is hier al op ingespeeld. Er is gekozen voor triple-glas, hoogwaardige isolatie, groendaken (in een latere fase uitgevoerd) en er zijn de nodige aansluitingen voorbereid voor toekomstige duurzame installaties.

Centraal in de woning ligt het grote glazen atrium. De ruimtes zijn hier omheen gevormd. Het atrium geeft de woning enorm veel licht in alle ruimtes en verbindt de ruimtes met elkaar. Er is zicht door het atrium op andere ruimtes, maar ook zicht van boven door de vide naar beneden. Overal is zicht op de tuin en op het naastgelegen wandelgebied.

“Het atrium verbindt”

Groenwand

Het interieur is een combinatie van veel wit, lichte kleuren met grijze tegels en houten elementen. De groenwand in het atrium springt er zo echt uit. Deze loopt door tot op de verdieping.

Thuis

De woonkamer is afgeschermd van de eetkamer door een wand met een doorkijkhaard. Aan de eetkamerzijde is een nis met zitje naast de haard. Vanuit de woonkamer is er zicht op het atrium door een glaswand welke afgeschermd kan worden met lamellen.

Op de verdieping ligt het atrium tussen de kinderkamers en de hoger gelegen ouderslaapkamer in. De trap ligt centraal in het atrium en vanaf de overloop is er zicht op de twee vides boven de hal en de eetkamer. De slaapkamers zijn wat intiemer met smallere raampartijen, lamellen en schuifdeuren die ruimtes afscheiden.

“De slaapkamers zijn intiemer”

Fotografie: Jolanda Kruse Fotografie
Ontwerp voor CSAR Architecture (Amsterdam)