Tuin Den Bosch

In Den Bosch is het ontwerp gemaakt voor een bijzondere stadstuin. Er was geen tuin, maar slechts een parkeerterrein. Een oude cederboom markeert het einde van de tuin waarachter een prachtig uitzicht is op de stadswallen van de Citadel. Rondom de boom is een meer bosachtige tuin gerealiseerd met planten die goed gedijen onder de naaldboom. Tussen de planten zijn houtsnipperpaadjes aangelegd. Hier staan o.a. plantsoorten als rhododendron, hulst, taxus, berberis, varens, hosta’s, lelietje-van-dalen, distels en bosaardbei. De perken tussen de paden moeten dusdanig dichtgroeien dat het spannende routes zullen worden met verrassende zichtlijnen en de speeltoestellen uit zicht blijven.

“Een meer bosachtige tuin”

In het midden van de tuin is een gazon dat overloopt in de begroeide oprit. Hier is gebruik gemaakt van grasbetontegels zodat het gazon visueel doorloopt. Aan de straatzijde wordt de tuin begrensd door een laurierhaag. Het gazon begon als rechthoekig vlak, maar in de loop der tijd is zijn de borders uitgebreid in organische vormen die aansluiten op de borders tussen de houtsnipperpaden. Dit oogt veel natuurlijker en er ontstaat een mooi contrast tussen de strakke uitbouwen en het terras en de weelderige beplanting.

Terras

Aan het huis en tegen het bestaande tuinmuurtje grenst een verhoogd terras van lichte betontegels. Dit terras is in een zelfde tint als de vloer binnen zodat binnen echt overloopt in de tuin. Daaromheen ligt een klinkerpad met verschillende borders met o.a. rozen, vlinderstruiken, trompetbloem, zonnehoed, duizendblad, Chinese ruit, glidkruid en ijzerhard. Op de hoek van het terras is een gemetselde plantenbak. Deze ligt vol in de zon de hele zomer. De verschillende grassen, rozemarijn, thijm en lavendels doen het hier erg goed.

De voortuin ligt deels verhoogd achter een bestaand, gemetseld tuinmuurtje en sluit aan op de aanbouw. Hier staan wat hogere struiken i.v.m. privacy: hortensia, hortensia Annabelle, skimmia en fuchsia omgeven door maagdenpalm en purperklokjes.

Opleiding

Het tuinontwerp, het aanplanten en het experimenteren met planten en zichtlijnen in deze tuin heeft ervoor gezorgd dat Anna de vakopleiding Tuinarchitectuur heeft gevolgd. Deze heeft zij in 2020 succesvol afgerond.