Tuin Den Bosch

In ‘s-Hertogenbosch is het ontwerp gemaakt voor een bijzondere stadstuin. Er was geen tuin, maar slechts een parkeerterrein. Er stonden slechts een oude cederboom, een enorme laurier en taxus. De ceder markeert het einde van de tuin waarachter een prachtig uitzicht is op de stadswallen van de Citadel. Rondom de boom is een bosachtige tuin gerealiseerd met planten die goed gedijen onder de naaldboom.

Tussen de beplanting zijn houtsnipperpaadjes aangelegd. Hier staan o.a. plantsoorten als rhododendron, hulst, taxus, berberis, varens, hosta’s, lelietje-van-dalen, ooievaarsbek, distels en bosaardbei. De perken tussen de paden zijn dusdanig dichtgegroeid dat het spannende routes zijn geworden met verrassende zichtlijnen. De speeltoestellen blijven uit het zicht door de beplanting eromheen.

“Speeltoestellen uit het zicht”

Terras

Aan het huis en tegen het bestaande tuinmuurtje grenst een verhoogd terras van lichte betontegels. Dit terras is in een zelfde tint als de gietvloer binnen, zodat binnen echt overloopt in de tuin. Daaromheen ligt een klinkerpad met verschillende borders met o.a. rozen, vlinderstruiken, trompetbloem, zonnehoed, duizendblad, Chinese ruit, glidkruid en ijzerhard. Op de hoek van het terras is een gemetselde plantenbak. Deze ligt vol in de zon de hele zomer. De verschillende grassen, rozemarijn, thijm en lavendels doen het hier erg goed.

De voortuin ligt deels verhoogd achter een bestaand, gemetseld tuinmuurtje en sluit aan op de aanbouw. Hier staan wat hogere soorten i.v.m. privacy: o.a. hortensia, hortensia Annabelle, skimmia en fuchsia omgeven door maagdenpalm en purperklokjes.

Gazon

In het midden van de tuin is een gazon dat overloopt in de begroeide oprit. Hier is gebruik gemaakt van grasbetontegels zodat het gazon visueel doorloopt. Aan de straatzijde wordt de tuin begrensd door een laurierhaag. Bij de tuinaanleg is het gazon als rechthoekig vlak aangelegd, maar in de loop der tijd is zijn de borders uitgebreid en sluiten met organische vormen aan op het gazon en de borders tussen de houtsnipperpaden. Dit oogt veel natuurlijker en er ontstaat een mooi contrast tussen de strakke uitbouwen en het terras en de weelderige beplanting.

“Dit oogt veel natuurlijker”