Koffietent Den Bosch

In een voormalig brugwachtershuisje in Den Bosch is de Camping koffietent geopend. Het ontwerp van een koffietentje in het brugwachtershuisje is gepitcht in de week van het Zuid-Willemspark. In de toekomst zullen de kades om de Zuid-Willemsvaart getransformeerd worden tot een park aan het water. Een ambitieus plan met looproutes langs het water, trappen, terrassen, nieuwe bruggen en watertaxi’s. Het voormalige brugwachtershuisje aan de Orthenbrug ligt op een knooppunt. Het ligt aan een toegangsroute naar de stad, er komen wandelaars langs van en naar de Citadel en steeds meer bootjes varen er nu de grote vaart niet meer door het kanaal gaat. Dit is dan ook een mooie locatie voor een koffietentje.

Na 9 maanden van experimenteren met het brugwachtershuisje door Stichting Burgwachtershuisjes was duidelijk dat het de perfecte plek kon zijn waar ontmoetingen tussen buurtbewoners plaats kunnen vinden. De komende 4 jaar mag de stichting het brugwachtershuisje nog beheren. Samen hebben we besloten het ontwerp in deze transitieperiode zelf te realiseren met de buurt.

“Een prachtige ontmoetingsplek”

De hele verbouwing en totstandkoming van de Camping is dankzij de inzet van een groep enthousiaste buurtbewoners. Het is hierdoor echt een koffietentje van de buurt geworden en een prachtige ontmoetingsplek zoals de wens was. De koffietent wordt gerund door een grote groep vrijwilligers.

Zwart wit

De buitenzijde van het huisje is in zwart wit geverfd. De zwarte panelen zijn met krijtbord verf afgewerkt zodat er diverse teksten en tekeningen op het huisje konden worden geschreven. Naast vaste teksten is er ook plek voor wisselend nieuws. Tegen de boeiborden zijn plantenbakken bevestigd die zijn afgewerkt met houten latten in een koffie-tint. Door de plantenbakken ontstaat het idee van een groendak verwijzend naar het toekomstige park. In de zonneschermen zijn de vale doeken vervangen door frisse, wit blauwe doeken. Ook rondom het brugwachtershuisje is veel gebeurd: op het balkon is een zitje uitkijkend over het water, er staan bankjes tegen de gevels en aan het water zijn steigerhouten zitjes gemaakt. Ook zijn er bloemen ingeplant.

Vrolijke mokken

Het huisje beslaat slechts 10 vierkante meter. Er is een klein keukenblok dat met underlayment frontjes is afwerkt. Ook een barretje en hoekbank zijn ook van underlayment platen gemaakt. De achterwand van de keuken is blauw, dit is de kleur die de gevels voorheen hadden. Het blauw komt terug in een vloer met tegelmotief en in de kussens. Het interieur is verder zoveel mogelijk zwart wit gehouden. Verdere aankleding komt van de vrolijke verzameling mokken die buurtbewoners hebben gedoneerd.