Polderwoning Rhoon

Eind 2020 werd ik benaderd door de opdrachtgevers die ik in 2011 geholpen heb met de verbouwing van hun monumentale villa van Jan Hoogstad (destijds voor CSAR Architecture). Hun kinderen zijn inmiddels een stuk ouder en dat bracht nieuwe wensen met zich mee. De vraag was of ik een ontwerp kon maken voor het interieur passende bij hun veranderde woonwensen.

Het liep allemaal wat anders: hun lang gekoesterde droom van een kavel in het dorp werd werkelijkheid. Een stuk grond met tomatenkassen kwam vrij als bouwkavel. Opeens moesten ze op zoek naar een architect voor hun droomhuis. Aan mij de eer een ontwerp te maken!

Het is prettig dat we al eens een bouwtraject samen hebben doorlopen. We weten precies wat we aan elkaar hebben en kwamen dan ook snel tot een mooi ontwerp: Een polderwoning die voldoet aan de eisen van de gemeente, maar wel in een strak modern, minimalistisch jasje. Het ontwerp bestaat uit twee volumes: Een donker hoofdvolume met een
contrasterend lichter bijgebouw eraan gekoppeld. De volumes verspringen van elkaar
waardoor achter een omsloten ruimte ontstaat. Aan de voorzijde oogt het bijgebouw duidelijk ondergeschikt. Inspiratie: strakke volumes met openingen in aluminium/ staal, een verwijzing qua vorm/ glas naar de oude kassen en minimalistisch gedetailleerd.

Na een lang traject met de gemeente, om de ontwikkeling van het stuk grond mogelijk te maken, is de vergunningsaanvraag inmiddels uitgestuurd. Welstand heeft in een vooroverleg al positief gereageerd. We hopen dan ook zo snel mogelijk met de bouw te kunnen gaan starten. In tussentijd mag ik me gaan storten op het interieur- en tuinontwerp.