Bostuin Bilthoven

Op een bosperceel in Bilthoven ligt villa Ensah. Uitgangspunt voor het tuinontwerp was het bos zoveel mogelijk intact te laten en een mooie overgang van de strakke villa op het bos te maken. Om meer licht in de tuin te krijgen is in het midden van de tuin een open plek gecreëerd waar het zonlicht de bodem kan bereiken. Het aangelegde gazon voelt als een open plek in het bos, de bosweide.

Het gazon grenst aan een strak terras passend bij de woning. Hiervoor zijn grote Oud Hollandse betontegels in een kader van corten staal gebruikt. Dit terras vormt een mooi contrast met het groen eromheen. Het terras loopt over in een looppad de tuin in. Het looppad is visueel doorgezet in het terras door de donkerdere tegel van het pad door te leggen in het terras. Deze lijn loopt ook door in het woningontwerp, door de woon- en eetkamer, tot aan de voordeur en doorlopend in het pad door de voortuin. In de achtertuin markeert dit pad de zichtlijn naar een bospoel met daarachter een monumentale beuk. Afgezien van dit terras zijn er geen verhardingen in de tuin aangelegd. De paden worden gevormd door snoeihout en houtsnippers (van de gekapte bomen op het perceel).

“Deze lijn loopt door”

Hoogteverschil

Aan de zijkant loopt het perceel flink af door de aansluiting op het souterrain. Hier is een verlaagd terras met openslaande deuren naar de slaapkamer. De steile taluds zijn met corten stalen damwanden bekleed met daarin beplanting. Er is een trap naar de bosweide en een doorloop naar het speelbos. Dit is een stukje bos met speeltoestellen voor de kinderen.

Speelbos

Het speelbosje ligt een stuk lager. Hierdoor ligt het uit het zicht van de woning en is het een spannende speelplek voor de kinderen. Eraan grenzend ligt een hoger gelegen terras van houtsnippers met ee picknicktafel. Vanuit daar kijk je mooi op het speelbos en over het lagere terras door naar de bosweide.

Aan de andere zijgevel is het plekje bos waar het meeste zon komt. Daarvan wordt optimaal gebruik gemaakt door een zone met zonminnende beplanting, een combinatie van siergrassen en vaste planten met veel bloemen. Hier is een doorloop naar de voorgevel langs de garage.

“Zonminnende beplanting”

Voortuin

Aan de voorzijde is een oprit van licht grind. Er is een zelfde pad naar de voordeur als aan de achterzijde, in dezelfde lijn. Vanaf hier wordt je blik, door de woning heen, naar de bostuin achter geleid. Naast het pad is een zone met houtsnippers en bosbeplanting dat overloopt in het houtsnipperterras aan de zijgevel.

Ontwerp villa Ensah door NDRVN architectuur